مقالات

تاريخچه صنعت چاپ از گذشته تا حالا

تاريخچه صنعت چاپ

یکی از مهمترین اختراعاتی که در تاریخ بشریت شکل گرفته است، صنعت چاپ بوده که از گذشته تا به امروز سیر تحول عظیمی را با خود به همراه داشته است. این اختراع که باعث شده تا انسان هر چیزی را که در فضای مجازی مشاهده می کند، برای خود به صورت کاملا فیزیکی به همراه داشته باشد، امروزه باعث شده تا افراد زیادی بتوانند از آن کسب درآمد کرده یا در این زمینه به عنوان یک فرد خبره معرفی شوند.

در این مطلب همراه ما باشید تا به تاریخچه صنعت چاپ، از گذشته تا حال به صورت کاملا اختصاصی بپردازیم.

تاریخچه ظهور صنعت چاپ در جهان

صنعت چاپ برای اولین بار از کشور چین در سال های 618 تا 906 شکل گرفت. در ابتدا، افراد در کشور چین به چاپ باسمه مشغول بودند. به این صورت که نقش هایی را روی صفحات چوبی حکاکی می کردند و سپس آنها را روی پارچه چاپ می کردند.

با گذر زمان، فن چاپ به کشورهای دیگر رسید و کشور کره به عنوان کشوری که اختراع حروف چاپی فلزی به صورت حرفه ای را پیش گرفت، معرفی شد. کره ها که به روش ریخته گری شروع به چاپ حروف کرده بودند، آوازه کار خود را در سراسر آسیا پخش کرده تا سرانجام اختراع چاپ به اروپا رسید.

در سال 1452 فردی به نام یوهانس گوتنبرگ ماشین چاچ را اختراع کرد و تحولی عظیم در این صنعت به وجود آورد. این دستگاه روزانه بین 300 تا 500 برگ را چاپ می کرد و به عنوان اولین دستگاه چاپ متحرک، معرفی می شد.

این فعالیت ادامه داشت تا در سال ۱۸۱۱ شخصی بنام کوئینگ، اولین ماشین چاپی را اختراع کرد که با نیروی بخار کار می کرد. این دستگاه روزنامه تایمز را با سرعت 1100 برگ در ساعت به چاپ می رساند که این رقم ۴ برابر بیشتر از چاپ با ماشین دستی بود.

تاریخچه ظهور صنعت چاپ در ایران

این تاریخچه به دوره هخامنشیان باز می گردد. در این دوره افراد از مهر های چوبی استفاده می کردند و در دوران مغول نیز تا حدودی این موضوع دیده می شد. پس از آن دستگاه چاپ سنگی بود که توسط فردی به نام میرزا صالح شیرازی وارد ایران شد. اگر بخواهیم به ویژگی های این دستگاه اشاره ای داشته باشیم، موارد به شرح زیر هستند:

  • چاپ حروف
  • عملکرد به همراه مرکب
  • چاپ سریع

پس از آن چاپ سربی وارد بازار شد که با از گذر مدت زمانی به دلیل هزینه بالایی که با خود به همراه داشت، کنار گذاشته شد.

پیدایش چاپ تصویری در ایران

در زمان محمد شاه بود که چاپ تصویری برای اولین بار روی کار آمد و در حال حاضر شرکتهای مطرحی مانند شرکت پی بی چاپ به پاس پیداشت این اختراع در کشور به فعالیت خود ادامه می دهند. با ظهور این اختراع در ایران، اولین کتاب، لیلی و مجنون بود که 4 صفحه آن تصویردار شد.

پس از آن، روزنامه وقایع اتفاقیه بود که از شماره 470 به بعد به همراه تصویر به چاپ رسید. در کشور ایران، اولین فردی که چاپ مصور را فرا گرفت، میرزا عبدالمطلب نقاش باشی اصفهانی بود و سپس دست به دست به دیگران رسید.

جمع بندی

حضور اختراع چاپ، امروزه برای هر فرد بسیار حائز اهمیت است و به نوعی زندگی ما در هر بخشی کاملا به آن گره خورده است. این اختراع در رشد و فرهنگ هر جامعه نقش بسیار مهمی داشته و می تواند اطلاعات بسیار مفیدی از تاریخ تمدن را به ما ارائه دهد.

اگر به پپرامون خود نگاه کنید، متوجه می شوید که حتی کوچک ترین محصول نیز اثری از چاپ روی خود دارد؛ از کتاب گرفته تا نشریات عمومی، همگی وابسته به این اختراع هستد. پس با اطمینان می توان گفت که صنعت چاپ یکی از مهمترین اختراعات بشر می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *